Algemeen nieuws

Twintig jaar wandelen (2003 - 2024) : 200 keer een wandeling : een groot succes

De titel “200 x wandelen” is natuurlijk niet juist, want de kring organiseerde hiervoor reeds wandelingen.  De gids was toen Herman Tiebos, gekend als wandelaar, lid van de “Stroboeren” van Merksem. Om gezondheidsredenen gaf hij begin 2003 de fakkel door aan mij, de Fons.

De eerste wandeling organiseerde ik in Merksplas.  We lezen op de uitnodiging:

We wandelen in Merksplas/Wortel”.  Ons vertrekpunt is de kerk van Merksplas/kolonie.  We stappen tussen de velden, die bewerkt worden door de “gevangenen van de ter plaatse gelegen strafkolonie.  Vervolgens duiken we de bossen in van dit uitgestrekt  domein.  Onze stop houden we in “t Bolks Heike”  Nadien keren we op onze passen terug om langs weiden en via mooie dreven ons beginpunt te bereiken.

Alles was goed voorbereid, doch het weer liet het afweten: winterweer met veel sneeuw. Er kwamen slechts zeven wandelaars opdagen! Maar het landschap was enig!

Tien jaar later (2013) hebben  we deze wandeling overgedaan, en de tijden zijn geëvolueerd.  De bossen rond de gevangenis zijn  volledig opengesteld, wat meer mogelijkheden geeft om te wandelen.  De velden worden niet meer bewerkt door de gevangenen en  er zijn geen landlopers meer.  Nu verblijven er zwaardere gestraften en illegalen.

Om deze 100e wandeling in de kijker te zetten, boden we na de wandeling in het “Bolks Heike” een “Kempische koffietafel” aan.  Met succes!  Met 66 gingen we aan tafel. Het was een geslaagd samenzijn.

Nu nog eens 10 jaar later (2023) gaat de evolutie maar verder in Merksplas Kolonie: de gebouwen zijn prachtig gerestaureerd, een taverne, een hotel en de “De kleine boerderij” zijn open.  De streek is een toeristische topper. Doch geen “Bolks Heike” meer!

Ondertussen hebben we  niet stil gezeten.  Een greep uit de plaatsen waar we  de laatste jaren wandelden: Schoten, Veerle, Westmalle, Terhagen, Wommelgem, Oelegem, Retie, Essen, Dessel, Blauberg, Balen, Kapellen, Wortel, Hingene, Stekene……en vele  andere plaatsen. We hebben  elke gemeente in de Provincie Antwerpen en vele van de Provincie Oost Vlaanderen doorkruist!

Een woordje van dank aan: Ludo, Leo en Liliane, Eric, Marcel, John en Jos, Frank, Alfons, Erik, onze gidsen van de laatste jaren, maar ook dank aan onze gidsen van vroeger: Willy en Maria, Marc, Jos, Paul (natuurgids), Karel (+10/11/2011),  omdat zij door hun inzet als gids hebben bijgedragen tot het welslagen van deze 200 wandelingen.

Als we een  prijs van sportverdienste zouden geven komen vele  personen in aanmerking voor hun trouwe opkomst. Maar ook dank aan alle andere wandelaars.
 

Blijf wandelen, blijf genieten!

 

Uw wandelorganisator
Fons van Boxel.  
Malle 7/1/2024

 

 

 

 

 

Ook interessant

Algemeen nieuws

De Pagadder van april 2024 is verschenen

Algemeen nieuws

Het jaaroverzicht 2023 (nog) eens bekijken?

Algemeen nieuws

Inschrijvingen voor uitstappen en reizen